Nutro imagery

Zoek

Wat zoek je precies?

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vragen over onze kattenbakvulling

Raden jullie klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling aan?

Het komt er echt op aan wat jij - en misschien nog belangrijker, jouw kat - verkiest. De enige uitzondering is als je een kitten hebt. In dat geval raden we altijd niet-klontvormende kattenbakvulling aan, omdat kleine katjes soms hun kattenbakvulling opeten (net als alles waar ze hun nieuwsgierige tandjes in kunnen zetten!) en klontvormende kattenbakvulling kan klonteren in hun maag.

Als je een volwassen kat hebt, is het grootste verschil tussen klontvormende en niet-klontvormende kattenbakvulling de schoonmaakroutine. Niet-klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Hygiene kattenbakvulling, absorbeert een groot volume aan vocht. Daardoor zal de kattenbak ongeveer een week fris zal blijven als je de uitwerpselen dagelijks verwijdert. Eenmaal per week moet je de kattenbak volledig leegmaken en hem vullen met nieuwe kattenbakvulling.

Klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Active Fresh kattenbakvulling, Catsan™ Ultra Plus kattenbakvulling of Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling, vormt een klont rond urine of uitwerpselen. De klont kun je gemakkelijk verwijderen zonder dat je de hele kattenbak moet legen (vergeet niet om de kattenbak bij te vullen om de verwijderde klonten te compenseren). Je moet de kattenbak dus ook minder vaak grondig schoonmaken. Maar vergeet niet dat katten erg proper zijn en verwachten dat hun kattenbak dat ook is!

Naast het schoonmaken, is het andere grote verschil dat niet-klontvormende kattenbakvulling lichter is, omdat ze poreus is. Dat is handig als je boodschappen gaat doen, maar het betekent wel dat de kattenbakvulling iets gemakkelijker uit de bak komt als je kat gaat graven. Klontvormende kattenbakvulling is zwaarder om te dragen, maar de kans is groter dat ze in de kattenbak blijft.

Waarvan is Catsan gemaakt?

We hebben vier decennia lang gewerkt aan het perfectioneren van onze ‘recepten’ en zijn trots op de hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten die we gebruiken. Deze zijn verschillend per product. Catsan™ Hygiene kattenbakvulling wordt bijvoorbeeld gemaakt met kalk en witte kwarts, en Catsan™ Natural kattenbakvulling wordt gemaakt met een bijproduct van het malen van tarwe dat anders wordt weggegooid.

Wil je meer gedetailleerde informatie over de ingrediënten? Kijk dan op onze productpagina.

Bevat Catsan biociden of antibacteriële stoffen?

Bij Catsan geloven we niet in het toevoegen van agressieve stoffen zoals biociden of antibacteriële middelen aan onze kattenbakvulling. In plaats daarvan stellen we ze zo samen dat ze zo onaantrekkelijk mogelijk zijn voor bacteriën - wat ze natuurlijk zeer aantrekkelijk maakt voor jouw uiterst propere kat!

Wat doet Catsan om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden?

We zetten ons in voor duurzaamheid. Onze hoogwaardige producten zijn ontworpen om lang mee te gaan, wat betekent dat er minder kattenbakvulling wordt geproduceerd, vervoerd en gebruikt, zonder dat dit ten koste gaat van de hoge eisen die je kat stelt. We maken ook natuurlijke, biologisch afbreekbare kattenbakvulling met hernieuwbare natuurlijke materialen.

Maar dat is niet de enige manier waarop we onze milieu-impact beperken. Onze productiemethoden zijn geoptimaliseerd om onze impact op het milieu te minimaliseren en afval te verminderen, en 98% van onze verpakking is gemaakt van volledig recycleerbaar papier (we werken hard aan de overige 2%!).

Klik hier om meer te lezen over onze duurzaamheidsaanpak.

Maakt Catsan een biologisch afbreekbare kattenbakvulling?

Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling is 100% biologisch afbreekbaar.

Wil je meer weten? Kijk dan op onze productpagina.

Is de verpakking recyclebaar?

Bijna al onze producten (98%) zitten in papieren zakken die je gemakkelijk bij het recycleerbaar papier en karton kunt doen. De enige uitzondering is de Catsan™ Smart Pack™, en we werken er hard aan om te verzekeren dat we hetzelfde geweldige product behouden maar ook dat het recycleerbaar is. We streven ernaar dit te bereiken tegen eind 2025.

Hoe gemakkelijk is het om over te stappen van mijn huidige kattenbakvulling naar Catsan?

Aangezien katten zulke hoge hygiënische eisen stellen, zullen ze waarschijnlijk dol zijn op Catsan! Maar omdat het nogal kieskeurige wezentjes zijn die vasthouden aan hun gewoonten, is het belangrijk om geleidelijk over te stappen. Dit betekent dat je de nieuwe kattenbakvulling enkele dagen lang mengt met een deel van de onbevuilde oude kattenbakvulling. Dat geeft je katachtige vriend de tijd om zich aan te passen.

Hoe gooi ik kattenbakvulling weg?

Het goede nieuws is dat je Catsan kattenbakvulling minder vaak moet weggooien omdat ze zeer effectief is en lang meegaat.

Als je Catsan™ Hygiene Plus kattenbakvulling, Catsan™ Smart Pack™, Catsan™ Ultra kattenbakvulling of Catsan™ Active Fresh kattenbakvulling gebruikt, kun je ze het beste gewoon bij het normale huisvuil gooien.

Als je een van onze biologisch afbreekbare soorten kattenbakvulling gebruikt, Catsan™ Naturelle niet-klontvormende kattenbakvulling of Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling, raden we je aan om ze bij het groenafval te doen, als de lokale regelgeving dat toestaat. We raden af om kattenbakvulling in privé compostvaten te doen, omdat die normaal gezien niet warm genoeg worden om alle mogelijke bacteriën en parasieten in kattenuitwerpselen te doden.

Hoewel het technisch mogelijk is, raden we ook af om Catsan™ Natuurlijke klontvormende kattenbakvulling door je toilet te spoelen. Net als andere 'doorspoelbare' kattenbakvulling, zou je onnodig water verbruiken en de afvalwaterzuivering belasten.

Vragen over kattenbakvulling

Waar plaats ik best de kattenbak en waarom?

Net als mensen houden katten van rust en privacy als ze naar het toilet gaan. Je zet de kattenbak dus best op een rustige plek. Zorg er ook voor dat hij niet in de buurt van het voer- of drinkbakje staat - katten zijn veel te proper en kieskeurig om naar het toilet te gaan dicht bij waar ze eten!

Hou er ook rekening mee dat de kattenbak gemakkelijk toegankelijk moet zijn voor je kat. Als je bijvoorbeeld een oudere kat hebt, zet je de kattenbak bijvoorbeeld beter niet op de bovenverdieping of in de kelder, zodat je kat de trap niet op moet om hem te gebruiken.

Welke kattenbakken zijn de beste?

Kattenbakken zijn er in alle soorten en maten. Uiteindelijk komt het erop aan de bak vinden die jouw kat het prettigste vindt. Zorg er wel zeker voor dat hij groot genoeg is zodat je kat zich vrij kan bewegen en 360° kan draaien. Als je een kitten of een oudere kat hebt, zorg er dan voor dat de randen niet te hoog zijn zodat je katachtige vriend er gemakkelijk in en uit kan.

Waarom hebben sommige kattenbakken een kap?

Sommige katten houden van de privacy die een kattenbak met een kap biedt, terwijl andere katten zich veiliger voelen met een duidelijk zicht op hun omgeving en eventuele ‘bedreigingen’.

Vanuit het oogpunt van een baasje betekent een kap dat je de kattenbak niet moet zien. Ze kan ook handig zijn om geurtjes in de bak te houden en om te voorkomen dat je kat de kattenbakvulling tijdens het graven over de vloer verspreidt.

Heb ik een kattenbak nodig als ik een buitenkat heb?

Zelfs als je kat toegang heeft tot de buitenwereld, kan het een goed idee zijn om een kattenbak in huis te hebben. Het geeft je kat een keuzemogelijkheid en het voorkomt dat ze zich ‘ophoudt’ omdat het regent of omdat de hond van de buren buiten is.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Katten houden er niet van hun kattenbak te delen met andere katten. Daarom voorzie je best minstens één kattenbak per pluizige vriend en het liefst nog eentje extra.

Als je een kitten hebt, kun je overwegen om in elke kamer een kattenbak te zetten. Net als kleine mensjes hebben kleine katjes het vaak zo druk met spelen dat ze zich pas op het laatste moment realiseren dat ze moeten plassen!

Ik heb gehoord dat sommige katten graag een kattenbak hebben om te plassen en een andere om zich te ontlasten. Is dat waar?

Dat kan waar zijn! Als je twijfelt, geef je katachtige vriend dan meer kattenbakken dan je denkt dat hij nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van automatische kattenbakken?

Automatische kattenbakken kunnen baasjes tijd en moeite besparen door de dagelijkse reiniging uit te voeren. Zo moet je het opbergvak maar ongeveer eens per week leegmaken (afhankelijk van de inhoud). De meeste automatische kattenbakken hebben een kap en samen met de zelfreinigende cyclus kan dat zorgen voor minder stof en geurtjes. Sommige katten hebben echter een grondige hekel aan de geluiden die deze bakken maken.

Als je voor een automatische kattenbak kiest, kijk dan zeker na in de gebruiksaanwijzing welke kattenbakvulling wordt aanbevolen.

Wat voor kattenbakschepje is het beste?

Het materiaal, de kleur en de vorm van de schep zijn een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het is belangrijk dat je er een kiest met de juiste gleufafmetingen. De gleuven moeten groot genoeg zijn om ongebruikte strooiselkorrels door te laten, maar klein genoeg om uitwerpselen of urineklonten tegen te houden.

Hoe vaak moet ik de kattenbakvulling verversen?

Katten zijn erg propere dieren met een sterk ontwikkelde reukzin. Het is dus belangrijk dat je hun bak goed schoon houdt. De kattenbak minstens een keer per dag schoonscheppen en een keer per week grondig schoonmaken en de kattenbakvulling verversen, is een goede richtlijn. Maar er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Naargelang je bijvoorbeeld klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling gebruikt, zul je een andere schoonmaakroutine hebben, en als je meer dan één kat hebt, zul je de kattenbak natuurlijk meer moeten verschonen. Misschien wil je de kattenbakvulling ook vaker verversen omwille van de plaats waar hij staat in huis, zeker als dat in je keuken is (vergeet wel niet dat katten een zeer sterke reukzin hebben en ze dus een lekker frisse kattenbak willen, ook al staat deze ergens waar jij minder last hebt van de vieze geurtjes).

Uiteindelijk is het gedrag van je kat een van de beste tekens dat je de kattenbak al dan niet vaak genoeg schoonmaakt. Als ze er vrolijk gebruik van maakt, doe je het hoogstwaarschijnlijk goed.

Hoe maak ik de kattenbak best schoon en welke producten gebruik ik best?

Maak de kattenbak leeg en was hem grondig met een mild, niet-geparfumeerd schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van producten die ammoniak, bleekmiddel of andere bijtende bestanddelen bevatten.

Door een beetje van de oude, onbevuilde kattenbakvulling te bewaren en ze te mengen met de nieuwe, ruikt de kattenbak weer vertrouwd (en dus acceptabel!) voor je kat.

Hoeveel kattenbakvulling moet ik in een bak doen?

Volg de instructies op de zijkant van de verpakking. Voor Catsan™ Hygiene kattenbakvulling is dat ongeveer 5 centimeter en voor Catsan™ Natural klontvormende kattenbakvulling is dat ongeveer 6 centimeter.

Natuurlijk is dat slechts een richtlijn en hoeveel vulling jij best gebruikt, hangt af van jouw kat (natuurlijk!) en hoe graag ze graaft. De juiste hoeveelheid kattenbakvulling zorgt ervoor dat je kat kan graven en begraven, wat natuurlijk kattengedrag is. Als je niet genoeg in de bak strooit, kan het zijn dat je kat weigert de bak te gebruiken en als ze dat wel doet, wordt de urine niet goed opgenomen waardoor de bak slecht gaat ruiken. Te veel kattenbakvulling is ook geen goed idee, dat is verspilling.

Welke kattenbakmaat is ideaal voor kittens? Welke voor volwassen katten? En welke voor oudere katten?

De kattenbak moet ongeveer anderhalf keer de lengte van je kat zijn, van de neus tot de basis van de staart. Zo heeft ze genoeg ruimte om zich te bewegen, te graven en te begraven.

Een standaardbak van 50 x 40 cm is voor de meeste volwassen katten groot genoeg (tenzij het een Coon of een andere grote kat is) en een kleinere bak van 40 x 30 cm is normaal gezien geschikt voor een kitten.

Een woordje over oudere katten: ze hebben geen andere maat van kattenbak nodig, maar zorg ervoor dat de zijkanten niet te hoog zijn zodat ze er gemakkelijk in en uit kunnen, zeker als ze artritis hebben.

Kan ik de kattenbak verstoppen in meubels (zoals een kast met een opening)?

Verborgen kattenbakken zijn een groeiende trend en populair bij designbewuste baasjes. Zorg er wel voor dat de kattenbak gemakkelijk toegankelijk is voor je kat en (net als bij elke kattenbak) dat hij in een rustig deel van het huis staat en niet in de buurt van het eten en drinken van je pluizige vriend.

Gaan katten best naar buiten of gebruiken ze beter kattenbakvulling?

Als je kat buiten naar het toilet gaat, betekent dit natuurlijk dat jij minder moet schoonmaken. De keerzijde van de medaille zijn slecht ruikende cadeautjes in jouw tuin en die van je buren!

Door buiten te gaan, geniet je kat wel van meer vrijheid om te kiezen waar ze haar behoefte doet.

Het gebruik van kattenbakvulling kan jou helpen om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Zo kun je problemen als bloed in de urine of het ontwijken van de kattenbak snel opmerken.

En er is nog een belangrijk argument om zelfs een kat die buiten kan een kattenbak te geven. Je geeft je pluizige vriend een keuzemogelijkheid en hij moet zich niet buiten wagen als hij daar geen zin in heeft.

Hoe kan ik de kattenbakvulling voor mijn kat zo ‘natuurlijk’ mogelijk maken?

Sommige kattenbakvulling is gemaakt met plantaardige grondstoffen zoals maïskorrels, walnootschalen of hout. Ze kunnen zelfs ontwikkeld zijn zonder chemische stoffen die geurtjes verbergen en biologisch afbreekbaar zijn.

Alle soorten Catsan™ kattenbakvulling bevatten natuurlijke grondstoffen en zijn vrij van kunstmatige additieven. CATSAN™ Natural Litter is een geweldige plantaardige kattenbakvulling die gemaakt is met een bijproduct van het malen van tarwe dat anders wordt weggegooid. Deze kattenbakvulling bindt geurtjes op natuurlijke wijze vast in klonten en is 100% biologisch afbreekbaar.

Welke kattenbakvulling je ook gebruikt, denk eraan dat het begraven van hun ‘cadeautjes’ natuurlijk gedrag is voor je kat! Daarom moet je er als kattenouder voor zorgen dat er altijd voldoende vulling in de bak ligt. Dat is ongeveer 5 à 7 centimeter, maar controleer best de instructies op de zijkant van de verpakking.

Is geparfumeerde kattenbakvulling een goed idee?

Sommige kattenbaasjes houden van geparfumeerde kattenbakvulling. Maar onthoud dat katten een sterk ontwikkelde reukzin hebben. Als ze de geur van de kattenbakvulling niet lekker vinden, zullen ze de bak misschien niet meer gebruiken

Catsan™ Active Fresh kattenbakvulling bevat een subtiele geur en is slim ontworpen zodat ze niet de hele tijd ruikt. De geur wordt alleen geactiveerd als je kat de vulling gebruikt. Zo krijg je een vleugje lekkere geur, maar alleen wanneer je het nodig hebt.

Vragen over kittens

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

De meeste kleine katjes gebruiken instinctief een kattenbak van jongs af aan, vooral als ze het hun moeder zagen doen. (Er zijn heel wat belangrijke redenen waarom je kittens best niet te vroeg bij hun moeder weghaalt, en deze relatief ondergeschikte reden kun je bij op de lijst zetten).

Het is belangrijk dat je een kattenbakvulling kiest die veilig is voor je kleine katje omdat kittens, net als mensenbaby’s, de neiging hebben om de wereld met hun mond te verkennen. Je kiest daarom best een niet-klontvormende, natuurlijke kattenbakvulling die minder gemakkelijk ingeademd of ingeslikt wordt. We raden aan om klontvormende kattenbakvulling te vermijden voor kittens, omdat die gemakkelijker klontert in hun buikje als ze deze opeten.

Om je kitten te trainen als een pro in het gebruik van de kattenbak plaats je best verschillende kattenbakken in huis, op goed bereikbare plaatsen. Maak er dan een gewoonte van om je katje in de kattenbak te zetten na het eten en het slapen (dan is de kans het grootst dat ze hun behoefte doen). Als er een ongelukje gebeurt, ga dan niet schreeuwen of straffen, dat werkt averechts. Zet in plaats daarvan je katje in de kattenbak om het te helpen de boodschap te begrijpen voor de volgende keer.

Waarom is het aangeraden dat kittens een kattenbak gebruiken en niet naar buiten gaan?

Zaken zoals verkeer maken de buitenwereld gevaarlijk voor katten, vooral voor kittens, en je laat je kleine katje zeker beter niet naar buiten voordat het ontwormd en gevaccineerd is. Omdat de behoefte doen deel uitmaakt van het afbakenen van het territorium kan je kitten in contact komen met het vuil van andere katten. Dat is geen probleem meer wanneer het immuunsysteem van je kitten sterker is, maar het kan echt gevaarlijk zijn als je kitten te snel naar buiten mag.

Je kunt maar beter profiteren van de gelegenheid om je kitten te laten wennen aan het gebruik van de kattenbak. Katten zijn territoriale wezens en je kleine katje zal een eigen plaatsje willen om haar behoefte te doen.

Wat is de beste kattenbakvulling voor kittens?

Voor kittens wordt een niet-klontvormende kattenbakvulling met grove korrel aanbevolen, zoals Catsan™ Hygiene niet-klontvormende kattenbakvulling. Die blijft minder snel aan de vacht kleven en wordt minder opgelikt door kittens wanneer ze zichzelf schoonmaken.

Klontvormende kattenbakvulling kun je best vermijden de eerste 12 maanden van het leven van je katje, omdat ze dan wel eens kattenbakvulling durft opeten. En dat wil je natuurlijk niet! Als ze niet-klontvormende vulling zou eten, is de kans klein dat dit problemen geeft en zal het er gewoon op een natuurlijke manier uitkomen.

Is het gevaarlijk als mijn kitten kattenbakvulling opeet?

Het is niet abnormaal dat kittens hun kattenbakvulling opeten – net als bijna alles wat ze vinden!

Daarom is het belangrijk dat je kattenbakvulling kiest die weinig risico vormt op ernstige problemen als ze wordt opgegeten . Kies dus een kattenbakvulling die niet klontert, want klonten die zich vormen in de maag kunnen een darmverstopping veroorzaken. Je wil natuurlijk ook een niet-giftig type kattenbakvulling, gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder chemische geurstoffen en middelen die geurtjes verbergen. Catsan™ Hygiene niet-klontvormende kattenbakvulling voldoet aan al deze voorwaarden.

Als je kitten veel kattenbakvulling opeet (ook al is het de ‘juiste’ soort) en je maakt je daar wat zorgen over, aarzel dan niet om je katje door je dierenarts te laten nakijken. Het eten van kattenbakvulling kan een teken zijn van ondervoeding of andere medische aandoeningen.

Welke kattenbakmaat is het beste voor kittens?

De richtlijn voor de grootte van een kattenbak is anderhalf keer de lengte van de kat vanaf de neus tot aan de basis van de staart. Voor je kitten betekent dit waarschijnlijk een bak van ongeveer 40 x 30 cm. Zo heeft je pluizige vriend de mogelijkheid om zich te bewegen, te graven en te begraven. Zorg er ook voor dat de zijkanten niet te hoog zijn. Je kleine katje moet er gemakkelijk in en uit kunnen.

Adviseren jullie klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling voor kittens?

Tot de leeftijd van 12 maanden adviseren we niet-klontvormende kattenbakvulling, zoals Catsan™ Hygiene niet-klontvormende kattenbakvulling. Dat doen we omdat klontvormende kattenbakvulling gevaarlijk kan zijn als ze opgegeten wordt, en dat is nu eenmaal wat jonge kittens wel eens doen. Klontvormende kattenbakvulling opeten, kan een darmverstopping veroorzaken. Als dat gebeurt, is het een noodgeval waarmee je onmiddellijk naar de dierenarts moet.

Adviseren jullie grove of fijne kattenbakvulling voor kittens?

Voor kittens jonger dan 12 maanden kies je best voor een grofkorrelige, niet-klontvormende kattenbakvulling. Fijne korrels blijven eerder aan hun vacht kleven en worden ingeslikt als ze zich wassen. Het is ook niet ongebruikelijk dat nieuwsgierige kittens hun kattenbakvulling opeten (of iets anders!) en een grofkorrelige, niet-klontvormende kattenbakvulling zorgt dan minder snel voor problemen.

Op welke leeftijd kun je een kitten van de moeder scheiden? Wat is de rol van de moeder in het kattenbakgedrag?

Kittens mogen niet van hun moeder worden gescheiden tot ze minstens acht weken oud zijn, en bij voorkeur 10 à 12 weken oud.

Als ze pas geboren zijn, kunnen kittens nog niet zelf hun behoefte doen en moet hun moeder de ontlasting stimuleren door hen te likken.

Als de katjes ouder worden, speelt hun moeder een sleutelrol bij het aanleren van het kattenbakgebruik, en de meeste kittens doen graag na wat ze zien.

Plassen kittens meer dan volwassen katten?

De stofwisseling van een kitten is inderdaad anders dan die van een volwassen kat (net zoals een mensenbaby heel anders is dan een volwassen mens). Maar als je katje veel meer plast dan normaal of veel ongelukjes heeft, is er misschien een probleem met de urinewegen of een ander medisch probleem. Als je je zorgen maakt, praat dan met je dierenarts.

Problemen en oplossingen

Mijn kat weigert de kattenbak te gebruiken. Hoe komt dat?

Er zijn een aantal redenen waarom je katachtige vriend zijn kattenbak niet gebruikt. Er kan een probleem zijn met de kattenbak zelf. Misschien is hij te klein, moeilijk toegankelijk, te druk of te dicht bij het eten van je kat? Of misschien is je kat ergens van geschrokken toen ze de kattenbak probeerde te gebruiken? Dat kan van alles zijn, van de wasmachine die begint te centrifugeren tot iemand die muziek maakt in dezelfde kamer.

Nog iets wat een kat van de kattenbak zal houden, is als hij wat onfris is - katten zijn erg gesteld op hygiëne.

Als geen van deze dingen het probleem is, moet je je afvragen wat het gedrag van je kat kan hebben beïnvloed. Ben je verhuisd, is er een nieuw huisdier of een nieuw gezinslid? Niet gecastreerde katers bakenen misschien hun territorium af en niet sproeiende markering kan ook leiden tot het zich ontlasten buiten de kattenbak.

Soms is het niet gebruiken van de kattenbak een teken van een gezondheidsprobleem, zoals blaasproblemen, problemen met de urinewegen of spijsverteringsproblemen. Dus als je een ongelukje opruimt, gebruik dan een wit doekje en kijk uit naar rode bloedvlekjes in de urine (dat is een van de redenen waarom we Catsan™ Hygiene kattenbakvulling wit maken). Als je vermoedt dat er een gezondheidsprobleem is, aarzel dan niet om met je dierenarts te praten.

Waarom doet mijn kat haar behoefte buiten de kattenbak?

Katten zijn erg gesteld op hygiëne, dus als ze plassen of zich ontlasten buiten hun kattenbak, is het goed mogelijk dat hun kattenbak niet proper genoeg is voor hen. Als je zeker weet dat de kattenbak aan de hoge eisen van je kat voldoet, kun je ook nadenken of er misschien andere dingen zijn die je kat van de wijs brengen. Staat de kattenbak op een te drukke plek? Is hij te klein voor je kat om er zich in om te draaien en te graven? Ben je onlangs veranderd van kattenbakvulling?

Als je al deze zaken uitgesloten hebt, kun je best met je kat naar de dierenarts gaan om te controleren of ze niet aan territoriummarkering doet of aan een gezondheidsprobleem lijdt (artritis, bijvoorbeeld, kan het voor je kat lastig maken om in en uit de kattenbak te geraken).

Hoe kan ik mijn kat leren de kattenbak te gebruiken?

Als je jouw kitten of kat nog maar pas hebt en ze nog niet weet hoe ze de kattenbak moet gebruiken, moet je ze dat tonen. De beste manier om dat te doen, is door een routine op te bouwen waarbij je jouw katachtige vriend in de kattenbak zet onmiddellijk na het eten of na het ontwaken uit een dutje. Je kat zal het snel doorhebben. Als er tijdens het leerproces een ‘ongelukje’ gebeurt, schreeuw of straf je kat dan niet – katten reageren veel beter op positieve aanmoediging.

Hoe leer ik een buitenkat de kattenbak te gebruiken?

Soms moet je een kat die altijd buiten naar het toilet geweest is, leren hoe ze een kattenbak moet gebruiken. Naast het volgen van de tips hierboven, is het de moeite waard om een van de ‘cadeautjes’ van je kat uit de tuin te pakken (zorg er wel voor dat het zeker van jouw kat is!) en het in de kattenbak te leggen. Je kat zal de hint snel begrijpen. Hoogstwaarschijnlijk zal het hele zindelijkheidstrainingsproces snel gaan. Katten overtreffen hun hondse tegenhangers veruit op dit gebied!

We zijn verhuisd en nu weigert mijn kat de kattenbak. Wat moet ik doen?

Verhuizen kan voor huisdieren even stressvol zijn als voor mensen, dus als je nog maar net verhuisd bent, kunnen er een paar ongelukjes gebeuren. Zorg ervoor dat de kattenbak op een rustige en besloten plek staat en niet in de buurt van de voer- en drinkbakjes. Je kunt proberen hem op de plek te zetten waar de ongelukjes gebeurd zijn – dat is tenslotte waar je kat je toont dat ze graag haar behoefte doet! Het is ook belangrijk om de kattenbak goed schoon te houden.

Hoe train ik mijn kat om te stoppen met sproeien?

Territoriummarkering komt vaak voor bij ongecastreerde katers en castratie is meestal de oplossing. Maar markeren met urine kan soms ook een probleem zijn bij een gecastreerde kat. Als dat zo is, is het een goed idee om met je dierenarts te praten over mogelijke oorzaken en oplossingen.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Als je kitten graag een dutje doet in de kattenbak, is de meest waarschijnlijke verklaring dat ze nog niet helemaal weet wat wat is. Als je echter een volwassen kat hebt die plots in de kattenbak begint te slapen, kan dat het gevolg zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals een urineweginfectie, nierstenen of suikerziekte. Het is dus belangrijk om je kat door de dierenarts te laten nakijken. Als medische problemen zijn uitgesloten, is er sprake van gedragsstoornissen die erop kunnen wijzen dat je kat territoriaal is of gestresseerd. Heb je je kat onlangs geadopteerd? Zijn er andere dieren in huis die misschien als een bedreiging overkomen?

Waarom graven katten in de kattenbak?

Graven is een natuurlijk instinct van katachtigen, en katten hebben de neiging om hun ‘cadeautjes’ te begraven! Maar als je kat plots overmatig begint te graven, kan dat komen door een fysiek probleem zoals spijsverteringsproblemen, of een emotioneel probleem, zoals stress. Ga naar de dierenarts om het eerste uit te sluiten en, als er geen medisch probleem wordt gevonden, doe dan je best om het tweede te beperken.

Waarom eet mijn kat haar kattenbakvulling op, en is het gevaarlijk?

Er zijn meerdere redenen waarom je trouwe viervoeter zijn kattenbakvulling opeet. Een kitten doet het waarschijnlijk gewoon uit nieuwsgierigheid, terwijl een oudere kat het misschien doet omdat ze een mineralentekort heeft of een ander gezondheidsprobleem. Om dit uit te sluiten, laat je je kat best onderzoeken door de dierenarts.

Of het eten van kattenbakvulling gevaarlijk is of niet hangt sterk af van het soort kattenbakvulling. Een klontvormende kattenbakvulling kan een darmverstopping veroorzaken (omdat ze in de maag kan klonteren), wat niet zal gebeuren met een niet-klontvormende kattenbakvulling. Sowieso is het waarschijnlijk het beste als je kat geen grote hoeveelheden kattenbakvulling eet – er zijn veel lekkerdere opties!

Wat kan kattenbakgedrag mij vertellen over de gezondheid van mijn kat?

Het kattenbakgedrag is een goede indicator voor de gezondheid van je kat. Als je kat erin gaat, graaft, haar behoefte doet en vervolgens de urine en uitwerpselen begraaft, is dat een teken dat ze in goede gezondheid verkeert. Andersom, katten die plots stoppen met het gebruiken van hun kattenbak kunnen een medisch probleem hebben (tenzij ze een probleem hebben met de kattenbakvulling of de kattenbak zelf, bijvoorbeeld omdat hij te dicht bij hun voerbak is geplaatst). Als je kat de kattenbak altijd vrolijk gebruikte en daar nu mee ophoudt, is het altijd de moeite waard om met je dierenarts te praten.

Kunnen katten allergisch zijn voor bepaalde kattenbakproducten of -stof?

Kittens, oudere katten of katten met een verzwakt immuunsysteem lopen meer kans dan andere om allergieën te ontwikkelen. De symptomen variëren maar omvatten meestal niezen, hoesten, droge ogen en braken.

Er zijn verschillende kattenbakproblemen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, van kattenbakstof, tot geur, tot het plastic waarvan de bak zelf is gemaakt.

Als je kat allergisch is of een hoge ademhalingsgevoeligheid heeft, gebruik je best een stofvrije, niet geparfumeerde kattenbakvulling.

Populaire artikels

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque eleifend a odio ut cursus. Sed bibendum libero in diam accumsan eleifend. Maecenas quis ligula et lectus hendrerit auctor eget eu enim. Integer at purus sit amet neque vehicula imperdiet. Morbi vel vehicula nibh, vitae ornare erat.

Lorem ipsum

buynow_pop_title

buynow_pop_text